Weg op den Heuvel 27 en 29

Het is opvallend hoeveel mooie panden er aan de Weg op den Heuvel stonden.

Na het overlijden van de vrouw van Petrus Cornelis de Roij worden de kinderen mede-eigenaar. In 1965 overlijdt Petrus. Zoon Wilhelmus Gerardus Clara zet het garagebedrijf voort. In 1971 verkopen Wilhelmus en zijn broers en zussen het huis met de garage aan de gemeente. Het pand wordt dan omschreven als dubbel woonhuis met garage en achterbouw. Hoeveel de prijs van huizen sinds die tijd omhoog is gegaan, is goed de zien aan de vraagprijs van de familie. Die bedraagt fl. 150.000. En dat voor zo’n groot pand.
Volgens de woningkaart wordt nummer 27 tot 1937 verhuurd en woont de familie De Roij op nummer 29. In 1938 gaat Petrus Cornelis de Roij op nummer 27 wonen. Vermoedelijk heeft toen de verbouwing tot garage plaats gehad. De bouwvergunning dateert wel van 1941, maar daar staat bij vermeld dat de garage gebouwd was zonder vergunning. De verlening van de vergunning is achteraf pas gebeurd. Tot aan zijn overlijden in 1965 bewoont Petrus Cornelis nummer 27. Daarna is een van zijn zoons, namelijk Henricus de hoofdbewoner. Henricus overlijdt een jaar later. Zijn weduwe Johanna Houthooft bewoont daarna met haar schoonzus Clara de Roij het pand. Hoewel nummer 29 verbouwd is tot garage, blijft het pand tot 1953 bewoond. Daarna vermeldt de woningkaart dat heel nummer 29 in gebruik is als garage van De Roij.

Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot enkele reacties.Wilhelmus Hubertus de Roij is in 1906 overleden. Zijn vrouw Maria Gertruida Helsper zette het bedrijf voort met haar kinderen. Mevrouw De Roij-Helsper overleed in 1923. Zoon Petrus Cornelis was getrouwd met Petronella Huberta Verhoeven. Na het overlijden van mevrouw De Roij-Verhoeven in 1950 werden de kinderen van het echtpaar mede-eigenaar. Er was ook iemand die wist te vertellen dat in het pand van De Roij vroeger ook een café gevestigd was. De toegang naar het café was de deur in de afgeschuinde hoek van het pand. Het café was daar links van gevestigd met boogvormige ramen. Rechts van de cafédeur in de zijgevel was de ingang naar het koetshuis. Toen er met vrachtwagens gereden ging worden was die toegang te smal. Het café is vervolgens weggebroken om er een doorgang voor de vrachtwagens te maken. Het café vormde lang het clubhuis voor de toen nog jonge voetbalvereniging HVV Helmond, waar Wilhelmus de Roij voorzitter van was. Ook werden in dit café de eerste bioscoopfilms in Helmond vertoond door reizende filmexploiteurs.Dat dit café lang het clubhuis was van HVV omdat Wilhelmus de Roij voorzitter was van deze voetbalclub blijkt echter niet het geval te zijn. Het officiële clubhuis was op de Steenweg, maar men kwam wel regelmatig bij de voorzitter.Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Winterpret op de Beemd in 1917
De watertoren in aanbouw
Romeinen en karren zonder vering
images/hourglass.png

ZOEKEN...