Woonhuis van Frederik de Bruijn

Wijnhandelaar De Bruijn

Frederik Johannes Thomas de Bruijn wordt geboren op 30 mei 1795 in Overlangel. Hij is een zoon van Stephanus Petrus de Bruijn en Maria Anthonetta van Duren. Als hij op 1 december 1826 met de Helmondse bierbrouwerdochter Maria Elisabeth Swinkels trouwt, is Frederik van beroep al wijnhandelaar. Dit beroep zal hij zijn hele leven uitoefenen.

Het woonhuis van Frederik staat in de Veestraat naast de Sociëteit Gezelligheid. Hij heeft daar ook zijn wijnpakhuis. Dit is het huis links op de foto. Helemaal links is een stuk van de gevel van de Sociëteit zichtbaar en rechts daarvan het pand van De Bruijn. De foto is van ongeveer 1890. Toen was Frederik de Bruijn al lang overleden. Hij sterft op 28 juli 1856 op 61-jarige leeftijd. Naast zijn zakelijke activiteiten is hij ook maatschappelijk actief. Bij zijn overlijden is hij lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. 

Zijn vrouw Maria Elisabeth Swinkels overlijdt op 13 september 1873. Hun zoon, Stephanus Leonardus Aloysius de Bruijn, erft daarop allerlei onroerend goed van haar. Hiertoe behoort ook een perceel in de Heistraat met daarop het pand waarin later de winkel van de gezusters Hekkens gevestigd zal worden (zie ‘De manufacturenhandel van de gezusters Hekkens’). 

Stephanus Leonardus Aloysius trouwt op 28 oktober 1856 in Eindhoven met Regina Maria Cornelia Smits. Hij blijft in het ouderlijk huis wonen bij zijn moeder, die enkele maanden ervoor weduwe is geworden. Hij zet de wijnhandel van zijn vader voort. Regina overlijdt al op 46-jarige leeftijd in 1876. Stephanus overlijdt twee jaar later op 8 maart 1878. Hij is dan nog slechts 45 jaar oud. Het echtpaar laat drie kinderen na, de oudste, een dochter, is dan al getrouwd. De twee zonen zijn in 1871 en 1872 uit Helmond naar Katwijk aan Zee gegaan. Later komen zij nog regelmatig voor in het notarieel archief en in het kadaster, maar zij wonen dan niet meer in Helmond.

 Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Bevrijdingsfeest Uiverlaan
Familiewapen Van Cortenbach
Van der Foelartstraat.
De MILO in Mierlo in 1965. Fotograaf: J.H.C. Hegeman.
images/hourglass.png

ZOEKEN...