Nieuwe aanwinst: Collectie To Hölscher

Onlangs heeft het RHCe de collectie To Hölscher (1898-1953) ontvangen. Het is een geschenk van mevrouw Tini Söhngen-van Gotum, die jarenlang werk van en gegevens over deze Helmondse lerares en boekenschrijfster verzamelde.

In onderwijskringen was To Hölscher het meest bekend door haar leesmethode De Zandmannetjes. Met deze boeken voor de eerste tot en met de zevende leerjaar hebben generaties schoolkinderen de leeslessen op de lagere school gevuld. Van het midden van de jaren ’30 tot in de jaren ’60 van de 20e eeuw werd deze methode uitgegeven. In totaal zestien keer.

Voor kleine kinderen schreef zij teksten bij prentenboeken van de Oostenrijkse Ida Bohatta-Morpurgo.

 

Korenbloem en Klaproos, uit Mijn tuintje.

Voor de kinderen die net konden lezen, schreef ze veel leesboeken voor thuisgebruik. Vaak hadden die een religieuze strekking, zoals Dot, de kleine vriendin van Jezus of De eerste communiewens van Keesje. Bekende leesboeken voor oudere meisjes zijn Hoe trotskopje genas en Toen moeder ziek was. De boeken zijn moralistisch van stijl, maar waren voor die tijd heel modern. Hun populariteit blijkt uit de lange periode waarin ze herdrukt werden. Toen moeder ziek was werd uitgegeven in 1929 en herdrukt tot 1962. De tekeningen waren eerder verouderd dan de tekst. Bij de verschillende drukken werden de tekeningen verzorgd door Nans van Leeuwen, Roothciv (pseudoniem van Victor van Schoonhoven van Beurden) en John van Hummel. Het vervolg: Toen moeder beter was, was ook een groot succes.

De schenking biedt de onderzoeker een fraaie kans om kennis te nemen van het lezen en het leesonderwijs in katholieke kringen in het middelste deel van de 20e eeuw.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Cartoon van Begemann
Aquarel van de Onze Lieve Vrouwekerk in Helmond van architect J. Margry.
De molen nog in volle glorie
Paterslaan 24 t/m 26.
images/hourglass.png

ZOEKEN...