Weg op den Heuvel 21

Weg op den Heuvel 21

Op onderstaande foto ziet u het pand Weg op den Heuvel 21. Dit pand werd in 1973 verkocht aan de gemeente Helmond om gesloopt te worden. Zoals U op de foto kunt zien is het een prachtige woning met mooie versieringen boven de ramen en onder de dakgoot. Oorspronkelijk waren het linker- en rechtergedeelte symmetrisch. In 1954 werd er een verbouwing gerealiseerd naar een ontwerp van architect Magis. Toen werd in het linkerraam een deur aangebracht. Vermoedelijk  was de toegang tot het pand daarvoor aan de zijkant gesitueerd, in de onderdoorgang die links op de foto nog net te zien is. Volgens de omschrijving in het album is het een woonhuis met loods. De bovenwoning wordt verhuurd.

In 1871 koopt Petronella Hermans, weduwe van Johannes de Roij een huis met werkplaats, een huis met erf en een tuin van Hendrikus van Geldrop in wat toen nog het Groenewoud werd genoemd. In 1877 worden de drie percelen samengetrokken. De omschrijving in het kadaster luidt dan huis en tuin. Uit niets blijkt echter dat de oude huizen gesloopt worden en dat er één huis op het perceel neergezet worden. De bebouwde oppervlakte blijft in ieder geval gelijk. Dat valt af te leiden uit het feit dat de belasting voor het bebouwde gedeelte voor en na de verkoop gelijk blijft. Een jaar later verkoopt mevrouw De Roij het geheel aan katoendrukker Ferdinand Franciscus Rikkers. In 1891 vindt een grote verbouwing plaats. Het pand wordt flink vergroot. De belasting voor de bebouwde oppervlakte van het perceel wordt bijna verdrievoudigd.
In 1905 overlijdt mevrouw Rikkers. Volgens het erfrecht hebben de kinderen nu ieder recht op een kindsdeel. Nieuwe eigenaar van de goederen zijn dan ook Ferdinand Franciscus Rikkers voor de helft en ieder van zijn negen kinderen voor 1/20. Deze wijziging wordt in het kadaster pas in 1908 ingeschreven. Op 27 februari 1913 overlijdt de heer Rikkers. In 1914  wordt in het kadaster ingeschreven dat de nieuwe eigenaren worden: bakker Johannes Franciscus Rikkers met vier zussen. In 1940 verkopen de overgebleven eigenaren Johannes Franciscus Rikkers en Hendrica Maria Wilhelmina Swinkels-Rikkers het pand aan Antonius Slegers een pluchedrukker. Hij is degene die het pand in 1954 verbouwt en in 1973 verkoopt aan de gemeente.

In de collectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven zitten woningkaarten, een kaartsysteem over de periode 1925-1968 met per straat en huisnummer de hoofdbewoners. Volgens de vermelding in de betreffende woningkaart is het pand in twee delen verdeeld. Op nummer 19 woont in 1925 Franciscus Johannes Rikkers en op 19a het echtpaar Henricus Petrus Swinkels en Hendrica Maria Wilhelmina Rikkers. Na het overlijden in 1931 van de heer Swinkels wonen broer en zus beiden op nummer 19a. Op 10 juli 1939 overlijdt de ongehuwde Franciscus. Het overlijden van Franciscus zal wel de reden zijn dat het huis verkocht is. En de verkoop zal dan geschiedt zijn door mevrouw Swinkels-Rikkers na het overlijden van haar broer. Het overlijden van Franciscus is echter niet verwerkt in het kadaster.
Op nummer 19 woont ten tijde van de verkoop aan Antonius Slegers de heer Arnoldus van den Berk. Na de verkoop vertrekt de heer Van den Berk en gaat Antonius Slegers op nummer 19 wonen. In augustus 1959 wordt zijn zoon Friedrich medebewoner. Op nummer 19a blijft mevrouw Swinkels-Rikkers wonen tot april 1954. Dan wordt nummer 19a opgeheven.

Publicatie van bovenstaand verhaal leidde tot een enkele reactie.Bij de foto van nummer 21, van bakker Rikkers en het verhaal over de deur die aangebracht is in de linkerkant van de gevel, ziet iemand weer het winkeltje voor zich van Hendrika Rikkers. De schooljongens kochten daar snoep, maar ook sigaretten. Een pakje sigaretten kostte tien cent, maar de sigaretten werden ook los verkocht voor een cent per stuk

Collectie Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
bijlagen4.1
Alphonse Emile Albers Pistorius werd op 4 oktober 1909 ingehuldigd als bnurgemeester van Aarle-Rixtel.
Vrijwilligers van de Helmondse brandweer
images/hourglass.png

ZOEKEN...