Links Petrus Hendricus van den Boogaart. Fotograaf onbekend.

De pinguïnpas

Twee religieuzen geportretteerd voor een stuk laken dat voor een muur is gespannen.

Er is een groot verschil tussen de mannen, in lengte en in breedte. Als de man links een normale omvang had, dan moet de man rechts met zijn lengte en buikomvang een zwaargewicht zijn geweest. Maar er zijn ook overeenkomsten: hetzelfde hoedje en ook dezelfde pinguïnpas. De man rechts moet met deze voetstand gelopen hebben als een imitatie in het kwadraat van Charlie Chaplin. Beide mannen lachen ook een beetje gegeneerd naar elkaar. Alsof ze het maar vreemd vinden dat ze samen op de foto moeten.

 

Van de man rechts isl niets bekend. Maar de linkse man blijkt uit een Helmondse familie te komen. Het is Petrus Hendricus van den Boogaart, die in 1875 is geboren in het gezin van boekhandelaar Hubertus van de Boogaart. Hij gaat in 1892 weg uit Helmond en treedt in bij de Broeders van Maastricht. Hij wordt broeder Kostka. Er zijn er meer in het gezin die roeping krijgen. Zijn beide broers Johannes Nicolaas en Johannes Lambertus gaan hem voor naar Maastricht. Johannes Nicolaas verlaat Helmond in 1884 en krijgt de kloosternaam broeder Everardus. Johannes Lambertus vertrekt in 1885, maar is twee jaar later al weer terug. Blijkbaar is het kloosterleven voor hem niet weggelegd. Hij wordt eigenaar van Drukkerij en Uitgeverij Helmond, trouwt met Elise de Bij en krijgt kinderen.

 

Op de tweede foto staan de drie broers afgebeeld. Links broeder Everardus, rechts broeder Kostka en in het midden, in zijn burgerkleren, Johan van den Boogaart. Achter een bedje met bloeiende gloxinia’s staan ze in een tuin, misschien wel de tuin van de broeders in Maastricht. Fotograaf onbekend.
 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Uitgeverij Helmond
'n pracht première
images/hourglass.png

ZOEKEN...