De Steenweg te Helmond. Fotograaf onbekend

Het Wapen van Helmond

Het in 1991 gepubliceerde rapport ”monumenten inventarisatie project gemeente Helmond” vermeldt geen enkel pand aan de rechterzijde van de Steenweg gezien vanaf de Veestraatbrug. Wie zijn blik omhoog richt kan daar toch nog wel enkele bijzonderde gevels ontdekken; deze kant wordt niet aan het oog onttrokken door leilinden.

Die veelvoud aan verschillende gevels geeft de straat een levendige en stadse aanblik. In 2011 verdwenen 3 panden aan deze zijde. Steenweg 50 van Van Oorschot Wonen met zijn karakteristieke gevel en later in dat jaar nummer 26 waar het café de Wekkerrrr zat en op de hoek van de Christinalaan op nummer 28 het pand van La Venezia.

Op de kadasterkaart van 1832 zien we nog niet zoveel huizen op de Steenweg. Toch stonden er vóór 1684 een behoorlijk aantal. Op 6 en 7 december van dat jaar komen op verzoek van het stadsbestuur van Helmond twee schepenen van Mierlo, twee van Bakel, een van Vlierden en twee van Stiphout kijken wat de storm van 4 december heeft aangericht. Het wordt zo mooi omschreven als “het onweder van Godt Almachtich ons toegesonden”. Zij verklaren dat 83 huizen “op den Corten Steenwech, voorstede van Helmondt” helemaal in puin liggen en de resterende beschadigd en vernield zijn. In de stad zelf ondergingen maar drie huizen het lot geheel in te storten, maar ook daar raakte tweederde deel van de huizen beschadigd aan daken en schoorstenen. De getuigen vonden het “beschreijelijck” om aan te zien. In die tijd is er sprake van de Korte Steenweg; die naam komen we al tegen in een cijnsboek van 1498. De straten waren eigendom van de Heer van Helmond, maar in 1460 nog niet bestraat. In dat jaar kwamen de bestuurders van de stad en heer Jan van Cortenbach tot een overeenkomst. Die hield in dat de Heer de belangrijkste straten zou doen bestraten en dat hij daarvoor in ruil zeven jaar belasting op bier en wijn mocht heffen. De bewoners zouden helpen door de stenen aan de Maas te gaan halen. Binnen de stad werd bestraat van poort tot poort en rond het klokhuis op de Markt. Buiten de Veepoort liep de bestrating nog een stukje door in de richting van Mierlo-Hout. Daardoor ontstond de naam Korte Steenweg. Rond 1700 veranderde die naam in Steenweg. Pas in 1890 ontstond ook de naam Kromme Steenweg.

De van Amsterdam geboortige beurtschipper Jacobus Staal bouwt in 1868 een huis op de Steenweg in een tuin die hij in 1866 had gekocht. Staal woonde voorheen met zijn gezin op zijn schip. Na zijn overlijden in 1883 gaan zijn kinderen over tot een boedeldeling waarbij drie dochters het huis in bezit krijgen. Dat zijn Allegonda, Maria en Veronica. In 1885 bouwen de dames Staal langs dit huis nog een huis. Bij schenking komen beide huizen terecht bij Veronica Staal die ze in 1898 verkoopt aan jonkheer Carel Frederik Wesselman van Helmond. Steenweg 30 verkoopt hij door aan Herman Spaan. Na diens overlijden in 1908 komt het huis op naam van zijn weduwe Anna Elisabeth Hiddink. Haar zoon Dirk Spaan verkoopt het pand in 1920 aan de firma Gebroeders van Thiel. In 1929 vestigt Christiaan Drouen er een café dat in 1936 wordt overgenomen door Xeno Maria Ferdinand Grimmelt, een uit Winterswijk afkomstige kelner, die er onder de naam “het Wapen van Helmond” een café-restaurant annex hotel in drijft. Later zit er in het pand nog een zaak in bedden en matrassen. In 1970 openen er twee nieuwe zaken. Een winkel in groenten en fruit van de firma H. Moes, gedreven door Mien Moes en L. Meulendijks, die eerst een zaak hadden op Steenweg 11 genaamd “Het Westland”. De tweede zaak was een winkel in foundations van Tonny van den Eerenbeemt. Om een toegang te maken naar de Cristinalaan werd het pand eind jaren 80 van de twintigste eeuw gesloopt. Daarvoor zat er nog een zaak van “Beter Horen” en de groente- en fruithandel “de Vitaminebron”.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Het St. Antoniusgasthuis
images/hourglass.png

ZOEKEN...