H.V.V. voor de bussen op het kasteelplein.

De eerste Helmondse stadsdiensten

Op 31 mei 1948 begon de BBA in Helmond met de eerste stadsdienst met autobussen. Er waren drie lijnen die werden gereden met gereviseerde kleine Fordbussen.Op de dag ervoor, een zondag, werd op de eerste feestelijke rit het college van burgemeester en wethouders rondgereden met een aantal hoge heren van de busmaatschappij.

Tijdens de tweede rit werden leden van de Helmondse voetbalvereniging HVV en hun aanhang rondgereden. De Helmondse Courant merkt enigszins venijnig op dat ze tenminste met de voetballers mee mochten rijden, zodat ze hun lezers konden berichten over de nieuwe stadsdienstregeling. Het stak de krant blijkbaar dat ze bij de eerste rit met de notabelen niet uitgenodigd waren.

 

 

HVV had die dag ook iets te vieren. Niet dat ze kampioen waren geworden. Nee, ze hadden in de promotie- en degradatiepoule in Tilburg op het Longa-terrein gewonnen van kandidaat-eersteklasser DOSKO uit Bergen op Zoom. Deze overwinning hield in dat HVV niet degradeerde en nog een jaar eersteklasser bleef, de hoogste klasse in het toenmalige Nederlandse voetbal. De beroemde reporter Leo Pagano versloeg de wedstrijd voor de radio. Het Helmondse elftal bestond uit De Beer op doel en verder van verdediging naar spitsen: Berenschot, Smits, Overzier, Moedt, Verhees, Vereijken, Van Stiphout, Seijkens, v.d. Warrenburg en Van Ekert.

De grote held van de wedstrijd was volgens De Helmondse Courant Mieleke van Ekert. Hij was, zoals de krant jubelde: Qua postuur een der kleinsten, qua spel een der grootsten! In de eerste helft werd niet gescoord, maar de tweede helft maakte alles goed. HVV won met 3-0. Dit verlies demotiveerde DOSKO blijkbaar zo dat de club het laatste duel de week erop tegen DESK met 0-7 verloor.

Het verblijf in de eerste klasse zou trouwens niet lang duren. Een jaar later was degradatie alsnog een feit. Maar dat konden ze in 1948 nog niet weten. Alsof het een kampioenschap was maakte HVV een eretoer door Helmond in de stadsbussen. De foto toont het gezelschap voor de bussen op het kasteelplein. Lang niet alle feestenden zijn vermeld op de foto. Naast de motoragent staat de heer Berenschot, vervolgens de heer Van Stiphout, Huub de Beer en verloofde; de heer Kolen; Jef van Stiphout en verloofde; Jef van Leunen; Piet van de Vliert; Willy van Stiphout; Willem de Haas; Van de Warrenburg en Toon Moedt.

bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Noodkerk Bernadettekerk
koninginnedag 1980
De Ameidestraat, gezien vanaf de Zuid Koninginnewal
images/hourglass.png

ZOEKEN...