Een Beurs in de Muziekzaal van Geenen.

De Muziekzaal van Geenen

Een van de mooiste feestzalen die Helmond gekend heeft is de muziekzaal van Geenen. Deze zaal aan de Steenweg / Kromme Steenweg werd niet alleen gebruikt om te feesten, er werden ook toneelvoorstellingen gegeven.

Oude Helmondse toneelgezelschappen die er hun thuis hadden waren Thalia, Tot Nut en Vermaak, Ons Tooneel en Het Vereenigd Helmondsch Tooneel. Zoals op de foto te zien is, werd de grote zaal ook gebruikt voor het organiseren van beurzen. Op deze foto zijn niet de fraaie muurschilderingen te zien in de nissen. Die zijn tijdens de beurs verborgen achter reclameplaten, zoals die van de gebroeders Kramers. De reclame boven de doorgang is van Ververij en Chem. Wasscherij De Regenboog. Boven de doorgang achter in de zaal is nog de versiering boven het toneel te zien. Deze liep door tot aan het fraaie tongewelf.

De muziekzaal, bioscoop Scala en concertzaal Flora zijn gebouwd door de familie Geenen. Het is een langzaam gegroeide groep amusementsgebouwen. Thijs (Matheus Andreas) Geenen koopt in 1895 van herbergierster Lamberta van der Linden-Berings enkele huizen en een herberg met beugelbaan. De horeca is hem overigens niet vreemd, hoewel als zijn hoofdberoep tot de aankoop van de herberg beroepen genoemd worden als fabrieksarbeider, boekhouder of kantoorbediende. Zijn vader Frans had op de Vossenberg al een doelenzaal met café. In 1902 bouwt Thijs op de plaats van de beugelbaan de mooie muziekzaal. Die zaal ligt achter de huizen aan de Kromme Steenweg. De herberg op de hoek van de Steenweg en Kromme Steenweg blijft gewoon bestaan. Daarna volgt een moeilijke periode. De vrouw van Thijs, Maria Wijndelina Beekhuizen, overlijdt op 10 augustus 1902. Op 26 januari 1904 hertrouwt hij met Wouterina van Rooij, maar nog in hetzelfde jaar overlijdt Thijs zelf. Zoon Frans (Franciscus Lambertus), op dat moment nog maar 22 jaar, neemt de touwtjes in handen. Tien jaar later bouwt hij de bioscoopzaal Scala. De vergunning wordt aangevraagd in oktober 1913 en op 12 april 1914 is de opening. In 1919 wordt de oude herberg afgebroken en wordt daar een fraai café-restaurant gebouwd. Vanaf dat moment wordt het café en de zaal erachter Flora genoemd.

In 1927 wordt alles verkocht aan Rob Croonenberg, de bioscoop-exploiteur. Kort daarna verkoopt deze de danszaal en het café weer door aan Lambertus Matheus Geenen, een broer van Frans Geenen. De bioscoop blijft wel in handen van Croonenberg. Na het overlijden van Lambertus Matheus Geenen in 1937 worden het café en de danszaal verkocht aan bierbrouwer Bavaria. Dit bedrijf blijft daarna eigenaar. De zaak staat daarna bekend onder namen als Zaal Drouen, Zaal Traverse of Van Kooten.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Schaatspret op de Vondellaan. Foto: A. van den Burgh, 1980
Gebied Stiphout
Familiewapen Van Cortenbach
images/hourglass.png

ZOEKEN...