Affiche nationaal knevelconcours

Nationaal knevelconcours

Op 16 augustus 1903 werd in Helmond het nationaal knevelconcours gehouden. In die tijd was de industrialisatie in Helmond in volle gang. In de stad woonden niet alleen arbeiders, maar ook de leidinggevenden van de vele fabrieken, middenstanders en ambtenaren. Al deze mensen zochten na een dag werken naar vertier.

Dat het er soms ludiek aan toeging blijkt wel uit het knevelconcours. Het gezelschap ‘Onder ons elven’ was een groepje dat regelmatig vertoefde in het etablissement van Mathijs van der Meulen op de Heuvel. Aan de stamtafel zal het idee voor het knevelconcours ontstaan zijn, misschien wel omdat enkele leden van het gezelschap prat gingen op hun fraaie snor. Op 16 augustus was het behoorlijk druk. Er hadden zich 88 deelnemers aangemeld, waarvan een zelfs uit Groningen kwam. Voorafgegaan door muziek maakten de deelnemers aan wandeling door de stad, zodat de Helmonders de fraaie knevels konden bewonderen. Daarna gingen de jury, bestaande uit ‘coiffeurs’ aan het werk om de snorren te beoordelen. 

In de afdeling ‘langste knevel’ won de heer Kampen uit Helmond. Zijn snor was maar liefst 48 centimeter lang. Maar ook de minder lange snorren konden een prijs winnen. Andere categorieën waren: grootst en schoonst model in zwarte kleur; fijnste en zwartste haar; sierlijkste in klein model en daarnaast ook nog voor de knevel voor het blondste haar. En voor de jeugd, die nog niet zoveel jaar de tijd had gehad om een knevel te laten groeien, was er een prijs ‘jongste en schoonste knevel naar gelang den leeftijd’. De laatste prijs werd gewonnen door P. Lexis uit Helmond. Overigens moest de jury in de laatste klasse constateren dat een van de deelnemers zich voorzien had van een valse knevel. 

In het verleden nam het vertier in Helmond soms vreemde vormen aan. Maar het lijdt geen twijfel, dat men zich goed vermaakt heeft bij dit soort wedstrijden. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
kinderen Mutsaers
Panorama van Helmond
De watermolen, tekening August Sassen.
images/hourglass.png

ZOEKEN...