1e Groenstraat

Bevrijdingsfeesten 1945

Hoewel binnen Nederland 1945 herdacht wordt als het jaar waarin het bevrijd werd, was voor Helmond die bevrijding al in september 1944 een feit. Toch werd de bevrijding ook in Helmond pas in 1945 groot gevierd.

Koningin Wilhelmina verzocht de Nederlanders om haar eerste verjaardag na de oorlog, 31 augustus, aan te grijpen om een groot feest te vieren. De Helmondse feesten werden op 30 augustus om 8 uur ’s avonds door burgemeester Moons geopend op de Markt. De volgende dag waren er om 10 uur ’s morgens tegelijkertijd diensten in de Lambertuskerk, in de Nederlands Hervormde kerk en in de kerk van Gereformeerde gemeente. Om kwart voor twaalf volgde een herdenking van de gevallenen en een kranslegging in de kasteeltuin. ’s Middags was er een grote optocht met praalwagens en loopgroepen door de hele stad, ’s avonds gevolgd door een concert op de Markt en een kleine taptoe. 

Zaterdag 1 september was voornamelijk bestemd voor de kinderen. Om 9 uur ’s morgens werd in alle buurten een kinderoptocht gehouden. De mooiste groepen mochten om 11 uur nog een keer aantreden voor een grote parade die vanaf de Gedempte Haven door de Veestraat en de kasteeltuin trok. ’s Middags waren er kinderfeesten die weer per buurt georganiseerd werden. ’s Avonds laat, om 11 uur, was er een grote taptoe op de Markt. 

Op zondag 2 september werden door de diverse buurtcomités feesten georganiseerd voor alle buurtbewoners, van jong tot oud. Om de bevrijdingsherdenking een extra feestelijk tintje te geven, waren alle straten in de stad versierd. De feesten en de straatversieringen zijn allemaal vastgelegd door Foto-Atelier Prinses. Er zijn honderden foto’s, maar er is ook een film van de grote optocht met praalwagens op vrijdag. 

 

Bovenstaande foto toont de straatversiering en wel van een straat die bijna geheel verdwenen is, de 1e Groenstraat. De straat bestaat nog wel, maar nu als Groenstraat. Maar de straat loopt anders dan vroeger. Vanaf de Binnen Parallelweg liep hij naar de Weg op den Heuvel. Het enige gebouw dat er nu nog staat is het kantongerecht, het hoge gebouw dat links boven de andere gebouwen uitsteekt. De foto is genomen vanaf de Binnen Parallelweg. De straat won overigens geen prijs met zijn versiering. En waarom de straat de 1e Groenstraat heette? Er was ook nog een 2e Groenstraat. Die lag aan de andere kant van het spoor. 

 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Drie herenhuizen aan de Mierloseweg.
Anna van Eekeren.
Broeders van Maastricht aan het sneeuwruimen
images/hourglass.png

ZOEKEN...