Ravage na ontploffing bij Vlisco

Ontploffing Vlisco

Op 18 januari 1904 werd Helmond tegen een uur ‘s middags opgeschrikt door een enorme knal. Er waren mensen die dachten dat er een ongeluk was gebeurd met de trein naar Venlo, die net het Helmondse station verlaten had. Een dikke rookwolk boven het terrein van de Vlisco maakte duidelijk dat het niet op het spoor, maar bij de Vlisco te doen was. 

 Een van de bleekketels in de blekerij was ontploft en het hele gebouw van vier verdiepingen lag in puin. Omdat het schafttijd was, het was een maandag, waren er minder mensen aan het werk dan tijdens werkuren. Toch telde men al direct vier gewonde personen. Vier werden er vermist. Zij moesten onder het puin liggen. Om de restanten van het gebouw stonden mensen te roepen om te proberen contact te krijgen met de bedolvenen. Na enkele minuten hoorde men de stem van een veertienjarige jongen. Hij kreeg opdracht om rustig te blijven liggen. Na twee uur puin verwijderen bereikte men de jongen die het er levend van afgebracht had omdat hij onder enkele balken lag die het meeste puin tegenhielden. De drie anderen werden pas veel later gevonden. De eerste ’s avonds tegen acht uur, de andere twee pas in de nacht van dinsdag op woensdag. Alle drie bleken te zijn overleden. 

De foto, die gemaakt is op 28 januari, laat zien hoe groot de ravage tien dagen na de ontploffing nog was. Vooral op de voorgrond liggen lange lappen stof in een wirwar overal omheen. Blijkbaar is de foto genomen tijdens het sporenonderzoek. Op verschillende machineonderdelen staan letters. Er zijn een A, een C, een K en een H zichtbaar. Waarschijnlijk zijn die merktekens pas na de ontploffing aangebracht. 

De blekerij werd nog in hetzelfde jaar herbouwd, maar dan wel op een andere plaats op het fabrieksterrein. 

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Met postkoets en trekschuit
Een inhoudelijke verdieping
Petrus Panhuizen
images/hourglass.png

ZOEKEN...