Tentoonstelling over (bijna) een eeuw trouwen in Kasteel Helmond

T/m 21 oktober toont Museum Helmond een tentoonstelling over (bijna) 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond. Vanaf 1923 wordt er in het kasteel getrouwd. Reden temeer voor het museum om de geschiedenis in te duiken, en het publiek te laten zien hoe er in de tijd is getrouwd in Kasteel Helmond. Topstuk van de tentoonstelling is een bruidsjurk gemaakt van Royal Dutch wax, de stof is beschikbaar gesteld door Vlisco Helmond.

De tentoonstelling ‘Voor elkaar gemaakt’ toont de geschiedenis van circa 100 jaar trouwen in Kasteel Helmond aan de hand van een selectie trouwfoto’s en (een tiental) historische bruidsjurken. Bijzonder is dat een groot aantal bruiklenen (bruidsjurken en trouwfoto’s) afkomstig is van het publiek: echtparen die ooit in het kasteel trouwden. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Rabobank Coöperatiefonds.

De mooiste dag…

Aanvankelijk wordt er in het kasteel  alleen voor de wet getrouwd, als formaliteit. Het feestelijke huwelijk vindt plaats in de kerk, daar draagt de bruid haar mooiste jurk. Dit verandert vanaf de jaren zestig als de bruiloft uitbundiger en persoonlijker wordt gevierd. De tentoonstelling geeft een herkenbaar beeld van de tijdsgeest, zoals het bruidspaar dat onthaald wordt door een Vespa-club of de bruid die trouwt in een jurk van roze fluweel. Ook wordt getoond hoe de bruidsjurk door de jaren heen verandert. Van aanvankelijk heel eenvoudig van ontwerp tot het gebruik van veel stof, ruches, schoudervullingen en plooien in de jaren tachtig en negentig. Vandaag de dag is de bruiloft één groot feest en trouwt de bruid in haar droomjurk op haar favoriete trouwlocatie. Zoals in Kasteel Helmond.

Openingstijden/tarieven

Kasteel Helmond is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 10.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag (en feestdagen) van 12.00-17.00 uur. Het stadskasteel ligt midden in het centrum van Helmond en is gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Een toegangskaart tot het kasteel en de tentoonstelling kost 10 euro (volwassenen), kinderen t/m 3 jaar, Vrienden en bezoekers met Museumkaart hebben gratis toegang. Voor meer actuele info over tarieven en het museumprogramma kijk op www.museumhelmond.nl.

 

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid
Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
1636: vuren van jenever- en beukenhout
sneeuwruimen
Poortgebouw van kasteel Eyckenlust in Beek en Donk. Foto: Collectie Jan Beekmans.
images/hourglass.png

ZOEKEN...