Rijks HBS

Weer naar school.

In dit stukje presenteren wij u twee foto’s van twee scholen voor voortgezet onderwijs in Helmond.

De eerste foto is er een van de Rijks Hogere Burgerschool, de voorloper van de latere Scholengemeenschap Jan van Brabant. In 1863 werd de Wet op het Middelbaar Onderwijs van Thorbecke aangenomen. Het middelbaar onderwijs bestond tot op dat moment uit de gymnasia die in 1837 waren ontstaan uit de Latijnse scholen, Franse scholen en de Rooms Katholieke Seminaries. Door deze wet werd het mogelijk om een Hogere Burger School op te richten, een onderwijsinstituut voor de hogere burgerij, de gegoede middenstand en de industriëlen.

Helmond kreeg een Rijks-HBS, op voorwaarde dat de gemeente voor grond, de gebouwen en een ambtswoning zorgde. Hieraan werd voldaan en in 1867 kon worden gestart met het onderwijs. De eerste foto is genomen in het practicumlokaal in 1924. De katholieke tegenhanger van de Rijks HBS, de Sint Aloysius HBS, kwam er pas in 1918 en wel aan de Mierloseweg.

Carolus Borromeus College

 

Na de bouw van een nieuw schoolgebouw aan dezelfde straat werd de naam in 1925 veranderd in Carolus Borromeus College. De tweede foto is genomen in 1926 in het scheikundelokaal van het nieuwe gebouw. Het grote kruis boven de deur laat duidelijk zien dat deze foto niet op de Rijks HBS genomen kan zijn.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Burgemeester – burgervader – Kolfschoten neemt een grote doos sigaren in ontvangst , omstreeks 1950. Foto: F. van Mierlo |collectie RHCe
Helmond. De Markt
Hertenkamp in de Warande in Helmond in 1954. Fotograaf: Jos Pé.
images/hourglass.png

ZOEKEN...