Het Beugelsplein

Beugelsplein (1)

Het Helmondse Stationskwartier is sinds de jaren 1950 heel veel veranderd. Voor de Tweede Wereldoorlog was het een typisch voorbeeld van een oude stadswijk waar wonen en werken samen gingen. Fabrikantenvilla’s en arbeiderswoningen stonden er gebroederlijk naast elkaar tussen de fabrieken. En omdat deze buurt ook flink wat treinreizigers moest kunnen herbergen, waren er ook nogal wat hotels en pensions

.

Na de oorlog verdwenen de fabrieken hotels, maar de combinatie wonen en werken bleef door de bouw van kantoorgebouwen en appartementencomplexen. Een voorbeeld van die veranderingen is het Beugelsplein. Een stukje Helmond dat krap van lengte, maar ruim van breedte is. Die vorm dankt het plein aan het feit dat de middeleeuwse stadsverdediging hier vanaf de Kerkstraat nog een klein stukje doorliep, om daarna een scherpe bocht te maken richting Zuid-Koninginnewal. Midden op het Beugelsplein lag vroeger een stuk van de  oude stadsgracht. Aan beide zijden daarvan lag een weggetje, en aan de stadskant van het water ook nog eens een aarden wal. Maar die laatste is al honderden jaren geleden verdwenen.

Op de eerste foto , een prentbriefkaart van rond 1900, zien we het plein vanaf de hoek met de Kerkstraat. Links van de weg lopen de rails van de Bossche tram. Deze reed vanaf het station via de Weg op den Heuvel en het Beugelsplein via de Kerkstraat naar de Markt, en verder. Rechts op de hoek hotel Küster-Rademakers, het latere hotel Van Tilburg, dat in 1973 is afgebroken. Het lage pand daarnaast hoorde bij het volgende en was van Luijben. Van Gend en Loos was de volgende in de rij, gevolgd door een pension. De villa daarnaast was van Holtus, later van dokter Bloemen. Tussen het pension en de villa liep de Ameide, een smal stroompje, samen met het Groenpad.

/upload/verhalenbank_poost/2009-week16b-300x222.jpg

De tweede foto is uit 1986. De gebouwen die er staan, zien er troosteloos uit, niet vanwege hun staat van onderhoud, maar gewoon omdat het verband met de omgeving weg is.

Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
Petrus Panhuizen
Slegersdwarsstraat
Het kasteel van Helmond in de negentiende eeuw.
images/hourglass.png

ZOEKEN...