Carel Frederik I Wesselman

Carel Frederik werd in 1732 geboren in de kopermolen van zijn opa in Klarenbeek (Gelderland). Hij ging in de goud- en zilver handel, werd essayeur en keurmeester en vervolgens muntmeester in Amsterdam en Utrecht. Daarnaast interesseerde hij zich zeer voor de landbouw. Mede om die reden kocht hij 1781 de heerlijkheid en het kasteel Helmond.
Als heer van Helmond probeerde hij oude, al lang vergeten rechten weer te gelde te maken. Daarmee kwam hij regelmatig in botsing met burgers. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1785, toen een drietal Helmonders bij wijze van provocatie gingen vissen in de Aa, een recht dat exclusief aan de heer toekwam. Er ontstond een vuurgevecht, waarbij de aanstichter zwaar gewond raakte.
In december 1794 trok de Franse generaal Pichegru Nederland binnen. Het leidde tot de val van het oude stadhouderlijke regime en de stichting van de Bataafse Republiek. De oude privileges uit het verleden werden afgeschaft, waaronder ook de heerlijke rechten. Dit had voor Wesselman grote nadelige gevolgen, ook financieel. Daarom stortte Carel Frederik zich nu op de verbetering van de landbouw op zijn eigen landerijen, maar ook op provinciaal niveau. Verder stichtte hij vlak bij het kasteel op eigen grond een fabriek voor het weven van wollen stoffen en ijverde hij voor het bevaarbaar maken van de Aa. Dit laatste zou uiteindelijk leiden tot de aanleg van de Zuid-Willemsvaart langs het kasteel.

/upload/verhalenbank_poost/bijlagen9.1.png /upload/verhalenbank_poost/hoofdstuk3.151.pngCarel Frederik I Wesselman van jong(essayeur en keurmeester) naar oud.

Reactie plaatsen

Naam

E-mail

Bericht

Ik ga akkoord met het privacy beleid




Vergeet niet akkoord te gaan met het privacy beleid
Reacties worden geladen...
Ontdekken
leeszaal Sint Augustinus
Herinneringsprentje Anna Cleijndael
Hotel St. Lambert op de Helmondse Markt. Uitgave Van de Burgt. Fotograaf onbekend.
Ziezo, al klaar
images/hourglass.png

ZOEKEN...